Vaření v parní troubě - páře

Na základě Vašich častých dotazů jsem se rozhodl sepsat tento článek, jež by měl pomoci Vám všem, kteří máte rádi chutné, zdravé jídlo a nejlépe ještě jednoduché na přípravu.
Na youtube najdete také například toto video, kde v parní troubě připravuji žemlové knedlíky. Je poměrně čerstvé a my tu na studiu máme další videa nachystaná a další připravujeme.

Na začátek si trochu zkratkovitě řekněme, co jde v parní troubě všechno připravit:

  • maso

  • ryby

  • zelenina

  • knedlíky, rýži, brambory = přílohy

  • dezerty

  • polévky

  • eintopfy

  • luštěniny

  • a spousta dalších potravin

Proč vůbec vařit v páře a ne ve vodě?

Bramborová polévkaDůvodů je hned několik - lepší, výraznější chuťvíce vitamínů a více minerálních látek v potravinějednodušší postupy a určitá úspora energie. Jak je to možné? Představte si to třeba na obyčejných přílohových bramborách. Pokud je vaříte ve vodě, po vaření slijete vodu, která je částečně ochucená a obarvená (žlutá) od brambor. Tyto prvky pak ale v podávané bramboře chybí, tudíž není tak chutná jako při vaření v páře. Spotřebujete pak logicky i více soli, abyste podpořili ten zbytek chuti, který v bramborách zůstane. Naproti tomu do páry se těchto látek vyvaří úplné minimum a pára je zároveň šetrnější i vůči vitamínům. Tedy zničí jich méně než voda.

A stejný princip je i u masa, ryb, atd. Pára zanechává surovinám jejich vlastní výživné a chuťové prvky. Při přípravě vepřového kolena, dušeného masa či dušených ryb ve výsledku dostanete chuťově výraznější pokrm. Navíc je pak maso krásně šťavnaté a ryby při použití nižších teplot drží pohromadě a na talíři krásně vypadají.

Mám tedy vařit v páře úplně všechno?

Houskové knedlíkyPřesto, že se dá v páře vařit spousta věcí, některé má větší smysl připravovat ve vodě. Jsou to například těstoviny, které potřebují větší množství vody. Tu bychom pak měli do parní trouby vkládat horkou a celý smysl by se trochu ztrácel. Pokud tedy ovšem v parní troubě zrovna nedusíte jiný pokrm - a mohli byste ji tedy využít hned dvakrát.

Takže se dá v páře připravit více jídel najednou?

Vaření ve třech úrovních.Ano a kvalitní parní trouby jsou na to dokonce skvěle připravené. Můžete si tedy do páry dát připravit celé menu, které pak najednou vyndáte a podáváte. Příkladem může být losos s brambory a brokolicí (rybu a brambory připravujeme 12 minut a na posledních 7 minut přidáme brokolici) nebo kachna s knedlíkem a zelím (kachnu dusíme dvě hodiny v páře, pak ji dáme dopéct na kůrku do trouby, v páře mezitím připravíme knedlíky a zelí).

Musím pak dávat maso dopéct do trouby?

Dušené hovězí maso se zeleninouJak které - například kachnu, husu či vepřová žebra do trouby dát musíte, aby maso získalo kůrku. Parní trouba maso neupeče, pára maso dusí (vaří). Celkový výsledek je pak daleko lepší než kdyby se maso připravovalo celou dobu jen v pečicí troubě. Ale většina receptů pro páru je založená jen na páře samotné a nijak dopékat se nemusí. A je to chuťově velmi příjemná změna oproti klasickým pečeným receptům.

Co když se toho bojím, kdo mě to naučí?

Bát se není čeho. Všechno, co teď zvládáte vařit ve vodě, daleko jednodušeji připravíte v páře. A spoustu dalších věcí ještě navíc. Kdybyste se přesto chtěli přesvědčit, jak jednoduché to je, přihlaste se na Kulinářský večer a přesvědčte se. Vše si tu můžete vyzkoušet a na všechno se vyptat.

Seženu někde recepty na vaření v parní troubě?

Ano, výborné jsou na stránkách Vaření v páře, spoustu dalších najdete různě na internetu. Existují také výborné tištěné kuchařky - a hlavně pak dejte prostor fantazii. Dobrou chuť.

Michal Štochl, Kuchyně ELZA

(obrázky jídel jsou převzaté z webu http://www.varimevpare.cz)