Tahini dresink
Suroviny:
Sezamová pasta - Tahini
Citrónová šťáva
Česnek
Sůl
Olivový olej extra panenský
Příprava:
Do misky nalijeme 3 lžíce sezamové pasty tahini. Přidáme špetku soli, jeden rozetřený stroužek česneku, 3 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje extra panenského a začneme šlehat. Pokud je směs příliš hustá, přidáváme po lžičkách studenou vodu. Hotový dresink používáme k přípravě hummusu a jeho variant.
Základní hummus
Suroviny:
250 g cizrny
Jedlá soda
200 ml slunečnicového oleje
Sůl, bylinky, mletá paprika
Olivový olej
Příprava:
Namočíme 250 g cizrny do trojnásobného množství teplé vody a přidáme na špičku nože jedlou sodu. Druhý den slijeme cizrnu a nalijeme trojnásobné množství studené vody a dáme vařit. K cizrně opět přidáme špetku jedlé sody. Pěnu, objevující se na hladině vody sbíráme cedníkem. Cizrnu vaříme dokud se ve vodě nezačne téměř rozpadat. Vývar z cizrny uchováme, a ještě horkou cizrnu s 200 ml slunečnicového oleje rozetřeme nebo rozmixujeme na pastu a dochutíme tahini dresinkem. Podle chuti dosolíme. Hotový hummus podáváme horký s olivovým olejem, bylinkami a špetkou mleté papriky.
Bylinkový
Do hotového hummusu vmícháme bylinkové pesto (salsa verde).
Z řepy
Uvařenou řepu rozmixujeme s oloupanými jablky zbavený jadřinců a dochutíme tahini dresinkem a podle chuti citrónovou šťávou a solí.
Z pečené dýně
Celou máslovou dýni upečeme v troubě na plný výkon ve slupce. Upečenou dýni rozkrojíme a měkkou dužinu vydlabeme lžící. Rozmixujeme a dochutíme tahini dresinkem. Dýni můžeme nahradit karotkou.