Všechny schůzky si domlouváme předem, abychom se vám mohli plně věnovat. Stačí zavolat nebo napsat a domluvit si schůzku. Těšíme se na vás! :-)

Merguez s jablky a cibulí

1 kg hovězího masa z krku nebo žebra

0,5 kg jehněčího loje a ořezu (bok a žebra)

jehněčí střívka

lžíce koření

Koření na merguez:

2 lžíce mleté sladké papriky
lžíce chilli vloček nebo mletého chilli
lžíce mletého římského kmínu
lžíce sušeného oregana
lžička mletého pepře
lžička anýzu
lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mletého nového koření
2 stroužky česneku

Jehněčí a hovězí maso semelu na masovém mlýnku na jemné mletí. Dochutím kořením a podle chuti dosolím. Solím uvážlivě, když klobásky při pečení přijdou o šťávu, mohou být přesolené. Nechám dílo krátce odpočinout a mezitím propláchnu a namočím skopová střívka. Pomocí narážečky na klobásky naplním střívka dílem a vážu klobásky na velikost normálního párku. Střívka plním jen ze dvou třetin, pokud jsou příliš naplněná, budou na ohni praskat a ztrácet šťávu.

Čerstvě připravené merguez jsou lahůdka, bohužel mají omezenou trvanlivost (cca 3–4 dny), a i když se dají zamrazit, už to není ono.

Připravují se grilováním nebo opékáním, zprudka a rychle, aby neztratily tuk a šťávu. Hotové jsou ve chvíli, když jsou pevné a nafouklé šťávou jako balonek.

Zároveň s klobáskami opékám jablka zbavená jadřince a nakrájená na klínky a oloupanou a nakrájenou červenou cibuli. Můžeme podávat s hummusem, nebo jiným dipem nebo omáčkou (například salsa z pečeného lilku)