Vege majonéza
Suroviny:
Sklenka „Aquafaba“ silný redukovaný vývar z cizrny, hrachu nebo fazolí
1 l rostlinného, chuťově neutrálního oleje
Lžíce soli
Dvě lžíce cukru
1 dcl bílého vinného octa
2 utřené stroužky česneku
Příprava:
Česnek, sůl a cukr začneme mixovat v úzké, vyšší nádobě s vývarem z cizrny. Postupně zašleháváme rostlinný olej. Jakmile směs zhoustne tak, že šlehání jde ztuha, přidáme trochu vinného octa.
Falafel - Cizrnové „karbanátky“
Suroviny:
0,5 kg namočené cizrny
2 lžičky soli
Lžička mletého kardamomu
Lžička mletého římského kmínu
1 chilli paprička
1 oloupaná a najemno nastrouhaná mrkev
1 červená paprika
1 uvařený brambor
2 stroužky česneku
2 oloupané červené cibule
Svazek hladkolisté petržele, nebo koriandru
Lžička jedlé sody
Příprava:
Namočenou cizrnu semeleme se zeleninou (s výjimkou bylin) na masovém mlýnku na nejmenší desce. (Nejmenší otvory). Zopakujeme dvakrát. Pod druhém mletí směs dochutíme kořením a solí. Do směsi vmícháme nasekanou zelenou nať (petržel nebo koriandr) a jedlou sodu. Pomocí tvořítka nebo rukama tvarujeme malé kuličky, nebo větší karbanátky a pomalu smažíme v rozpáleném oleji do tmavě zlatavé barvy. Správný falafel by měl být zvenčí křupavý a uvnitř vláčný.