Tradiční španělská omeleta, se sušenou šunkou Jamón Iberico Bellota, (tzv. Pata negra) z iberského čuníka, krmeného žaludy.
Suroviny:
300g brambor
3 vejce
200ml olivového oleje extra panenského
Špetka soli
Příprava:
Do pánve menšího průměru nalijeme olivový olej. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a vložíme do rozehřátého (ne rozpáleného) oleje a osolíme. "Vaříme" brambory v oleji dokud nejsou dokonale měkké. Rozmícháme v misce vejce, slejeme olej z pánve a horké brambory spojíme s vejci. Necháme několik minut odpočinout aby vejce s horkými bramborami vytvořili kompaktní hmotu a vrátíme zpět do pánve. Necháme omeletu hezky opéct ze spodní strany a obrátíme ji na talířek, necháme sklouznout zpět do pánve a dopečeme i z druhé strany. Hotová tortilla by měla být uvnitř krémová. Podáváme nakrájené a obložené sušenou šunkou, nebo ančovičkou, s olivami nebo sýrem.